TEHERAN - De Britse ambassade evacueert een deel van zijn staf uit Iran. Dat heeft het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag bekendgemaakt.

Diplomatieke bronnen meldden eerder al dat de ambassade woensdag dicht zou zijn.

Iraanse betogers bestormden dinsdag twee terreinen van de Britse ambassade, in het centrum en in een noordelijke wijk van Teheran.

Zes ambassademedewerkers konden een tijdje geen kant op, maar de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague wilde niet spreken van een gijzeling. In de loop van de avond waren de belagers vertrokken.

De Iraanse regering liet weten het incident te ''betreuren''. Ze sprak van ''onacceptabel gedrag'' van de demonstranten.

Sancties

Londen kondigde onlangs nieuwe sancties aan tegen Iran. Dat gebeurde na publicatie van een rapport van de nucleaire waakhond van de VN. Daarin stond dat er aanwijzingen zijn dat Iran werkt of heeft gewerkt aan de ontwikkeling van een kernwapen.

Als reactie besloot Teheran het diplomatieke contact met Groot-Brittannië terug te brengen. Ook op economisch en cultureel niveau worden de relaties tot een minimum teruggebracht.

Als reactie op de bestorming van de Britse ambassade kondigde Noorwegen woensdag aan zijn vertegenwoordiging in Teheran te sluiten. De diplomaten zijn nog in de Iraanse hoofdstad en er is nog geen besluit genomen over hun evacuatie.

Noorse ambassade

De Noorse ambassade zou als reactie op de bestorming van de Britse ambassade hebben besloten om haar deuren voor onbepaalde tijd te gaan sluiten, meldt persbureau AP.