ABIDJAN - Ex-president Laurent Gbagbo van Ivoorkust is op weg van het West-Afrikaanse land naar Nederland. Hij wordt overgebracht naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Dat heeft zowel de Ivoriaanse aanklager Simplice Kouadio Koffi als Gbagbo's advocaat Lucie Bourthoumieux dinsdag laten weten.

Gbagbo vertrok rond 7 uur Nederlandse tijd vanuit de plaats Korhogo in het noorden van Ivoorkust, aldus Koffi. Wanneer hij in Nederland zou aankomen, is niet bekend. Een ICC-woordvoerder kan desgevraagd niet bevestigen dat Gbagbo onderweg is naar Nederland.

De hoofdaanklager van het ICC doet onderzoek naar misdaden die in Ivoorkust zijn gepleegd na de presidentsverkiezingen eind vorig jaar. Het gaat onder meer om moorden en verkrachtingen. Gbagbo weigerde destijds zijn verkiezingsnederlaag toe te geven en plaats te maken voor rivaal Alassane Ouattara.

Geweld

Na de verkiezingen was Ivoorkust maandenlang in de greep van geweld. Dat kostte aan zeker 3000 mensen het leven. Er zijn aanwijzingen dat beide kampen in de machtsstrijd misdaden hebben gepleegd.

De machtsstrijd eindigde op 11 april, toen Gbagbo werd opgepakt door Franse militairen. Ouattara werd vervolgens geïnstalleerd als president.