LOS ANGELES - Lijfarts Conrad Murray is veroordeeld tot de maximumstraf van 4 jaar cel wegens de dood van popster Michael Jackson in 2009.

Dat heeft een rechtbank in Los Angeles dinsdag bepaald. Murray was begin deze maand schuldig bevonden aan onvrijwillige doodslag.

De strafmaat komt overeen met de eis van de aanklagers. ''Murray toont absoluut geen berouw'', zei de rechter bij het voorlezen van het vonnis.

Volgens de rechter is de King of Pop gestorven aan ''omstandigheden die rechtstreeks kunnen worden toegeschreven aan Murray''.

Schadevergoeding

De rechtbank wil bovendien dat Murray een schadevergoeding betaalt aan de nabestaanden van Jackson. De hoogte daarvan wordt in januari bepaald.

Het Openbaar Ministerie heeft 100 miljoen dollar (circa 75 miljoen euro) smartengeld geëist. De hoogte van het bedrag is gebaseerd op inkomsten die Jackson door zijn dood heeft misgelopen.

Narcosemiddelen

Murray had Jackson, die aan ernstige slapeloosheid leed, zware narcosemiddelen toegediend. Die werden de frêle zanger fataal.

Hij stierf op 25 juni 2009, 3 weken voor hij zijn comeback zou maken met grote concerten in Londen. Terwijl de 50-jarige Jackson stierf, belde de lijfarts met enkele vriendinnen.

Experimentele medicatie

Rechter Michael Pastor zei dat dat het zeer duidelijk moet zijn dat ''experimentele medicatie niet wordt getolereerd. De heer Jackson was een experiment. Het feit dat hij deelnam, is geen excuus en vermindert de schuld van Murray niet.

Murray had eenvoudig weg kunnen lopen en nee kunnen zeggen, zoals zoveel anderen ook hebben gedaan", aldus de rechter.

Moeder

Michael Jacksons moeder Katherine zei dat ze blij was dat Murray de cel in moet, hoewel ze de straf niet hoog genoeg vindt. ''Vier jaar is niet genoeg voor iemands leven. Maar hij kreeg in ieder geval de maximale straf. Ik vind dat de rechter zeer, zeer billijk was".

Jacksons zus Rebbie sprak woorden van gelijke strekking. ''Ik vind dat geen celstraf het nemen van iemands leven compenseert".

Conrad Murray krijgt maximumstraf