TEHERAN - Iraanse betogers hebben dinsdag twee terreinen van de Britse ambassade in de hoofdstad Teheran verlaten. Dat meldde het Iraanse persbureau ISNA.

De complexen in het centrum en in een noordelijke wijk waren eerder op de dag aangevallen. Zes medewerkers werden naar verluid enige tijd vastgehouden.

''Het was soms verwarrend waar bepaalde medewerkers zich bevonden. Ik zou niet de term gijzeling gebruiken'', verklaarde de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, dinsdag.

Iraanse staatsmedia hadden eerder gemeld dat de politie zes ambassademedewerkers had ontzet. Ze bevonden zich in de tuin Qolhak in het noorden van Teheran. Die is eigendom van de Britse ambassade, maar wordt volgens Iran al ongeveer een eeuw bezet.

Ernstige gevolgen

De aanval op de Britse ambassade kan ''ernstige gevolgen'' hebben voor Iran. Daarvoor hebben de Britse premier David Cameron en Hague gewaarschuwd. Londen bepaalt in de loop van de week wat die gevolgen zijn, aldus de premier.

Cameron noemde de bestorming ''schandelijk en niet te verdedigen'', Hague sprak van een ''onverantwoorde actie''.

De bestorming komt een week nadat de Britse regering sancties had opgelegd aan het Iraanse bewind, maar het is niet duidelijk of dat de demonstranten drijft.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de aanval scherp veroordeeld. De 15 leden roepen Iran op diplomaten te beschermen, maar dreigen niet met strafmaatregelen.

De verklaring werd unaniem aangenomen. Dat betekent dat ook Rusland en China, doorgaans trouwe bondgenoten van Iran, instemden met de tekst.

De bestorming was eerder al veroordeeld door de regeringen van Rusland, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Frankrijk

Gijzeling Britse ambassade