WASHINGTON - Herman Cain stapt mogelijk uit de strijd om de Republikeinse kandidatuur voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen volgend jaar.

Hij ''heroverweegt" zijn deelname, hebben zijn adviseurs dinsdag laten weten.

Cain (65) is de laatste tijd herhaaldelijk beschuldigd van seksueel wangedrag. Maandag nog beweerde een vrouw uit Atlanta dat ze gedurende 13 jaar een buitenechtelijke relatie had met Cain. Aan de affaire zou pas 8 maanden geleden een einde zijn gekomen.

Hoewel de voormalige baas van een pizzaketen ontkent, is hij door de beschuldigingen gekelderd in de peilingen.

Strategie

Cain is nu van plan om zijn campagnestrategie tegen het licht te gaan houden, zo heeft hij dinsdag tegen medewerkers gezegd.

In een conferencecall met zijn campagnemedewerkers zei hij dat alle openbare evenementen die deze week op de agenda staan door zullen gaan. De komende dagen gaat Cain echter kritisch kijken naar zijn strategie.

Volgens een van de deelnemers aan de conferencecall, die anoniem wilde blijven, wordt dan onder andere bekeken welke gevolgen de berichten over buitenechtelijke affaire op de campagne hebben.

Race

Cain ontkent niet alleen de affaire, maar ook de andere beschuldigingen van ongepaste seksuele intimiteiten aan zijn adres. De voormalige zakenman heeft al meerdere keren gezegd niet uit de race om het presidentschap te willen stappen.

De toon van de conferencecall was dan ook positief. Volgens de anonieme bron klonk er echter wel wat onzekerheid door.

"Hij zei dat die vrouw een vriendin was, iemand van wie hij dacht het een vriendin was, iemand die hij financieel probeerde te helpen en die al een tijdje een vriendin was. Maar er zou niets ongepasts zijn gebeurd", aldus de zegsman.

Belangrijke kandidaat

Korte tijd geleden leek Cain nog een belangrijke kandidaat om het op te nemen tegen de Democratische president Barack Obama. 

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier