AMSTERDAM - De voormalige president van Ivoorkust Laurent Gbagbo wordt zeer spoedig overgebracht naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat heeft een van zijn advocaten dinsdag laten weten.

Volgens raadsman Jean Gbougnon is de overdracht naar Nederland een kwestie van uren. Van het ICC was dinsdagmiddag nog geen bevestiging voor het bericht te krijgen.

De hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof onderzoekt misdaden die in Ivoorkust zijn gepleegd na de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Gbagbo verloor die volgens de internationale gemeenschap, maar weigerde de macht af te staan. Dit leidde tot grootschalig geweld.

Uiteindelijk werd Gbagbo door Franse troepen opgepakt, waarna Alassane Ouattara als rechtmatig president werd geïnstalleerd. Er zijn aanwijzingen dat beide kampen in de machtsstrijd misdaden hebben gepleegd.

Geen reactie

Noch de griffie noch het Bureau van de Hoofdaanklager van het ICC in Den Haag wilde dinsdagmiddag een reactie op het bericht geven omdat er geen openbare officiële informatie is.

Een van Gbagbo's juridisch adviseurs zei in Parijs tegen de Franse krant Le Monde dat ICC-hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo een arrestatiebevel heeft laten uitvaardigen tegen zijn cliënt. Volgens de adviseur, Toussaint Alain, zijn ICC-medewerkers momenteel in Ivoorkust om het volgens hem ''illegale arrestatiebevel'' ten uitvoer te leggen.