DEN HAAG - Bestuurders op Curaçao krijgen voorlopig niet zelf te maken met een onderzoek naar de vraag of zij wel deugen.

De Rijksministerraad is tevreden met het onderzoek dat premier Gerrit Schotte laat instellen naar de integriteit van het bestuur op het eiland. Hierbij blijven afzonderlijke bestuurders buiten schot.

Minister Piet Hein Donner (Koninkrijksrelaties) heeft de Tweede Kamer dinsdag laten weten de resultaten van het onderzoek door de organisatie Transparency International af te wachten.

De Rijksministerraad had aan Schotte om een reactie gevraagd op een onderzoek van oud-GroenLinks-leider Paul Rosenmöller. Die zette vraagtekens bij de onkreukbaarheid van Schotte en twee van zijn ministers en adviseerde verder onderzoek te laten doen.

De opdracht die premier Schotte heeft gegeven aan Transparency International, gaat de Tweede Kamer niet ver genoeg omdat ministers niet onderwerp van onderzoek zijn. Donner stelt dat het Openbaar Ministerie op Curaçao eerder geen reden zag om vervolging in te stellen.