ROTTERDAM - Het vervullen van de dienstplicht in Turkije is in het algemeen niet populair onder Turkse jongeren in Nederland, aldus directeur Ahmet Azdural van het Inspraakorgaan Turken (IOT) in Nederland dinsdag.

Azdural zegt dit in reactie op de drukte voor het Turkse consulaat in Rotterdam, waar ook dinsdag net als maandag een lange rij stond van jonge mannen die hun dienstplicht voor 5000 euro willen afkopen.

Dat bedrag wordt mogelijk deze week al verdubbeld tot 10.000 euro en dat verklaart de stormloop en de urenlange wachttijden.

Schulden

Het IOT is het niet eens met de maatregel en wijst in dat verband op de slechte economische positie van veel Turkse jongeren in Nederland. ''Een op de vier Turkse jongeren tot 25 jaar is werkloos. Zij kunnen zo'n afkoopsom niet betalen. Zij of hun ouders moeten zich er vaak voor in de schulden steken'', aldus Azdural.

Het IOT stuurde maandag een protestbrief aan de Turkse president, premier en de voorzitters van de politieke partijen. Kansrijk is de deze actie niet, erkent Azdural. Het Turkse parlement, dat wordt gedomineerd door de partij van premier Recep Tayyip Erdogan AKP, stemt naar verwachting dinsdag definitief in met het betreffende wetsvoorstel, aldus Azdural.

Het IOT beschikt niet over cijfers over het aantal Nederlandse Turken dat zijn dienstplicht de afgelopen jaren heeft afgekocht. Azdural signaleert wel dat er de laatste tijd iets verandert in de houding van Turkse jongeren.

Harder klimaat

''Velen willen toch een band met Turkije houden voor hun toekomstperspectief. Dat komt door het hardere klimaat in Nederland voor allochtonen en de goede economische vooruitzichten in Turkije.''

Ook om die reden is er volgens hem voor het inleveren van het Turkse paspoort als alternatief om de dienstplicht te ontlopen, weinig draagvlak in de Turkse gemeenschap.

Een medewerkster van het Turkse consulaat in Rotterdam zei dinsdagmiddag dat zich de afgelopen dagen 1500 mensen hebben gemeld om de dienstplicht tegen het 'goedkope' tarief te kunnen afkopen. Ze zei dat er wegens de drukte verder niemand beschikbaar was om nadere informatie te verstrekken.