RABAT - Koning Mohammed van Marokko heeft dinsdag de gematigde islamist Abdellah Benkirane benoemd tot nieuwe premier.

Diens PJD werd bij de parlementsverkiezingen vorige week de grootste partij. Het is de eerste keer dat het Noord-Afrikaanse land een conservatief-islamitische regeringsleider krijgt.

''Ik vraag de Almachtige om me te helpen bij het uitvoeren van deze edele taak, die de koning mij heeft toevertrouwd'', zei Benkirane na het afleggen van de eed.

Volgens een nieuwe grondwet die in juli is aangenomen, moet de koning iemand van de grootste partij tot premier benoemen. In het verleden had de monarch alle vrijheid bij de benoeming van de regeringsleider.

Armoede

De PJD voerde campagne met de belofte om te gaan strijden tegen armoede, werkloosheid en corruptie. De partij kreeg 107 van de 395 zetels in het parlement.

De islamisten gaan mogelijk een coalitie vormen met de nationalistische partij Istiqlal (60 zetels), met de Socialistische Unie van Volkskrachten (39 zetels) en met de Partij van Vooruitgang en Socialisme (18 zetels).

De verkiezingen maken deel uit van een reeks hervormingen die koning Mohammed VI heeft doorgevoerd. De vorst wil daarmee voorkomen dat de onrust in de Arabische wereld overslaat naar Marokko.