TEHERAN - De Iraanse politie heeft dinsdag zes medewerkers van de Britse ambassade in de hoofdstad Teheran bevrijd. Zij waren door demonstranten gegijzeld.

Dat meldde het semi-officiële persbureau Fars. Staatsmedia hadden de gijzeling aanvankelijk gemeld, maar het bericht daarna om onduidelijke redenen ingetrokken.

De demonstranten hebben onder meer brandbommen het gebouw in gegooid, waarna brand uitbrak.

Stenen

Ook gooiden ze met stenen en smeten ze documenten uit het raam. De Britse vlag is neergehaald en vervangen voor die van Iran. Ordetroepen proberen de betogers uit het complex te halen.

Iraanse betogers hebben later ook nog een ander deel van de Britse ambassade bestormd. Dit deel van de ambassade ligt verderop in Teheran. Daarbij zijn ook vertrouwelijke documenten gestolen.

Dit meldde het persbureau IRNA.

Fars meldt dat bezetters ook een portret van de Britse koningin Elizabeth II hebben neergehaald. De demonstranten riepen 'weg met Groot-Brittannië', 'weg met Amerika' en 'weg met Israël'.

De Iraanse betogers zouden protesteren tegen 'het vijandige beleid van Londen ten opzichte van Iran'.

Spanningen

De actie, waarvan beelden op de Iraanse staatstelevisie werden getoond, volgt op oplopende diplomatieke spanningen maandag. Iran meldde de diplomatieke banden met Groot-Brittannië op een lager pitje te zetten.

President Mahmoud Ahmadinejad is van plan de Britse ambassadeur Dominick Chilcott het land uit te wijzen. De stap volgt op een Brits besluit vorige week om sancties op te leggen aan Iraanse banken. De sancties volgden op een zeer kritisch rapport over Iran. Daarin stond dat er sterke aanwijzingen zijn dat het streng-islamitische Iran heeft gewerkt of nog werkt aan de bouw van een atoombom.

De Britse regering reageerde woedend op de bestorming, meldt persbureau BNO.

Betreurt

Iran betreurt de bestorming van de Britse ambassade in de hoofdstad Teheran en het ''onaanvaardbare gedrag'' van enkele betogers. Dat heeft het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten aan het persbureau ISNA.

Teheran benadrukt dat het zich inzet voor de veiligheid van diplomaten. Staatsmedia lieten eerder weten dat de betogers op eigen initiatief handelden.

De buitenwereld heeft de aanval op de ambassade scherp veroordeeld. Rusland, doorgaans een bondgenoot van Iran, noemde het incident onaanvaardbaar.

Gijzeling Britse ambassade