AMSTERDAM - De Verenigde Naties moeten actie ondernemen tegen het geweld van Syrische veiligheidstroepen tegen betogers tegen het dictatoriale regime van president Bashar al-Assad.

Amnesty International roept de lidstaten dinsdag op tot maatregelen nadat de VN maandag in een rapport hebben bevestigd dat de Syrische autoriteiten misdaden tegen de menselijkheid plegen.

Volgens de onderzoekscommissie maakt het regime zich schuldig aan onder meer moord, verkrachting en marteling. Het panel, dat 223 slachtoffers en getuigen interviewde, roept Syrië op de ''grove mensenrechtenschendingen'' te stoppen en gevangenen vrij te laten.

"Het rapport bevestigt wat wij al maanden roepen", reageert directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika Philip Luther. "Syrische troepen plegen misdaden tegen de menselijkheid."

Berechting

De gebeurtenissen in de afgelopen maanden geven volgens de mensenrechtenorganisatie weinig hoop op Syrisch onderzoek naar de misdaden en berechting van de daders. "De VN en haar lidstaten moeten daarom hun verantwoordelijkheid nemen", aldus Luther.

Luther roept de internationale gemeenschap op om de druk op Syrië te vergroten en de VN Veiligheidsraad om de situatie voor te leggen aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Om dat laatste te benadrukken demonstreren activisten woensdag namens Amnesty bij het hoofdkantoor van de VN in New York. De organisatie wil "een einde aan de beschamende stilte van de Veiligheidsraad over het bloedvergieten in Syrië".

Opstanden

In navolging van de opstanden in andere Arabische landen gaan in Syrië sinds maart van dit jaar oppositieleden de straat op om te demonstreren tegen de corruptie en onderdrukking door het regime van Assad.

Regeringstroepen slaan de tegenstand met harde hand de kop in. Volgens de meest recente schattingen van de VN zijn sinds het begin van de opstand al zeker 3500 mensen om het leven gekomen.

Zondag besloot de Arabische Liga tot verregaande sancties tegen Assad. De VS en de EU gingen eerder ook al over tot onder meer een embargo op olie uit Syrië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten