OSLO - Twee forensisch psychiaters die Anders Behring Breivik hebben onderzocht, hebben de Noorse aanslagpleger ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Dit heeft de Noorse krant VG dinsdag gemeld.

De definitieve beslissing over de vraag of Breivik terecht moet staan, wordt genomen door rechters. Die kunnen hem voor onbepaalde tijd laten opnemen in een psychiatrische inrichting, als er geen proces komt.

Tegen de psychiaters zei hij dat hij die moorden pleegde ''uit liefde voor zijn volk''. Hij had een scenario voor ogen waarbij de Tempelridders waaraan hij zich verbonden voelt, ''de macht overnemen in Europa''. Voor zichzelf zag Breivik een rol weggelegd als ''toekomstig regent van Noorwegen''.

Breivik had op 22 juli eerst een bom tot ontploffing gebracht in Oslo en vervolgens een bloedbad aangericht op Utøya.

'Duidelijke conclusie'

In het rapport wordt een 'duidelijke conclusie' getrokken over de psychische gesteldheid van Breivik, zei een van de psychiaters. Hij ging echter niet in op details.

Het verslag is van belang voor de beslissing of Breivik toerekeningsvatbaar kan worden verklaard voor het bloedbad dat hij aanrichtte. De belangrijkste bevindingen van de onderzoekers worden later dinsdag op een persconferentie gepresenteerd.

Breivik heeft bekend dat hij een bomaanslag in Oslo heeft gepleegd en op het eiland Utøya het vuur heeft geopend op deelnemers aan een politiek zomerkamp, maar ontkent dat hij daarmee een misdrijf heeft begaan. Hij noemt zich de bevelhebber van een Noorse verzetsbeweging die strijdt tegen multiculturalisme.

Onderzoekers hebben geen enkele aanwijzing voor een dergelijke beweging gevonden en zijn van mening dat Breivik de aanslagen in zijn eentje voorbereidde en uitvoerde.

Videobeelden

De psychiaters spraken in totaal 36 uur met Breivik en bestudeerden videobeelden van het politieverhoor. Het 243 pagina's tellende onderzoeksverslag wordt door een panel van de Noorse Raad voor Forensische Geneeskunde tegen het licht gehouden. Mogelijk verzoekt de Raad om nadere informatie.

Het hoofd van dit panel zei in juli dat het niet waarschijnlijk is dat Breivik ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard, omdat de aanslagen minutieus waren voorbereid en uitgevoerd. Om ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard moet een verdachte op het moment van het plegen van een misdrijf in een psychose verkeren, waarmee wordt bedoeld dat hij het contact met de werkelijkheid heeft verloren en niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor zijn daden.

Als Breivik schuldig wordt bevonden kan hij 21 jaar gevangenisstraf krijgen of een alternatieve straf waarmee hij voor onbepaalde tijd achter de tralies verdwijnt.