LONDEN - De Russische Ekaterina Zatoeliveter mag in Groot-Brittannië blijven. De 26-jarige werd vorig jaar december in Londen gearresteerd op verdenking van spionage voor Moskou.

Vervolgens kreeg ze te horen dat ze zou worden uitgewezen naar Rusland. Tegen die beslissing was ze bij de Britse immigratiedienst in beroep gegaan. Deze beroepszaak heeft ze dinsdag gewonnen.

Zatoeliveter was de naaste medewerkster alsook de geliefde van Lagerhuislid Mike Hancock. De 39 jaar oudere Liberal Democrat Hancock was lid van de defensiecommissie van het Lagerhuis.

Het vermoeden dat Zatoeliveter haar positie gebruikte om gevoelige informatie naar de Russen door te sluizen - de bewijzen ontbraken - was voldoende voor de Britse autoriteiten om haar het land uit te willen zetten. Ze werd gezien als 'een gevaar voor de nationale veiligheid'.

Affaires

Zatoeliveter heeft toegegeven dat ze vier jaar lang een verhouding heeft gehad met Hancock, die zij in 2006 in St. Petersburg leerde kennen. Daarvoor had ze een affaire gehad met 'een woest aantrekkelijke Nederlandse diplomaat', zo liet ze de speciale beroepscommissie van de immigratiedienst weten.

Het Britse ministerie van binnenlandse zaken zei de beslissing van de commissie te betreuren en de Russin nog steeds als een gevaar voor de nationale veiligheid te beschouwen.