ISLAMABAD - Uit woede over het bombardement van de NAVO op Pakistaanse militairen boycot Pakistan een internationale conferentie over steun aan Afghanistan.

Dat heeft de Pakistaanse regering dinsdag laten weten.

De conferentie over de toekomst van Afghanistan wordt op 5 december in de buurt van de Duitse stad Bonn gehouden.

Aanvankelijk zou Pakistan zijn minister van Buitenlandse Zaken naar de top sturen. Na kabinetsberaad dinsdag is dat plan ingetrokken. Zonder steun van buurland Pakistan wordt het waarschijnlijk moeilijk om goede internationale afspraken over de steun aan Afghanistan te maken.

Gastheer Duitsland wil proberen Pakistan op andere gedachten te brengen. ''Conflicten kunnen alleen in de regio worden opgepakt en Pakistan maakt deel uit van deze regio'', zei bondskanselier Angela Merkel.

NAVO-aanval

Een aanval van de NAVO afgelopen weekeinde trof een Pakistaanse controlepost op enkele kilometers van de grens met Afghanistan. Daardoor kwamen zeker 24 Pakistaanse militairen om het leven. Het onherbergzame grensgebied wordt geteisterd door geweld van lokale stammen en radicaalislamitische bewegingen, zoals de Taliban.

Op het congres komt onder meer de overdracht van het gezag in Afghanistan ter sprake. De regering in Kabul moet de komende jaren verantwoordelijk worden voor de orde en de veiligheid, zodat buitenlandse militairen kunnen worden teruggetrokken.