AMSTERDAM - Na alle beschuldigigen van ongewenste intimiteiten en affaires zou de Republikeinse presidentskandidaat Herman Cain er goed aan doen om het Amerikaanse volk publiekelijk om vergeving te vragen.

"Cain zou zijn zondes moeten bekennen op televisie", laat Amerika-deskundige Willem Post aan NU.nl weten.

"Het liefst op prime-time, echtgenote ernaast, eventueel met een flinke huilbui erbij. Hij zou kunnen bekennen dat hij problemen in zijn huwelijk heeft gehad, en zijn vrouw zou kunnen zeggen dat ze hem inmiddels vergeven heeft."

Post vreest echter dat het nu al te laat is voor Cain. "Dit is nu al de vijfde vrouw die naar de pers stapt. Waar rook is is vuur, denken veel Amerikanen nu. Na de eerste beschuldigingen vonden veel conservatieve Amerikanen het heerlijk om de media de schuld te geven, maar inmiddels brokkelt de geloofwaardigheid van Cain af."

Communicatieblunder

Volgens de Amerika-deskundige heeft Cain een klassieke communicatieblunder gemaakt door na de eerste beschuldigingen van seksuele intimidatie veel te lang te wachten met het geven van een reactie. Bovendien had Cain er volgens Post beter aan gedaan door eerlijk voor zijn fouten uit te komen, in plaats van te kiezen voor een keiharde tegenaanval.

Zo blijft Cain ontkennen dat hij is aangeklaagd voor seksuele intimidatie. Toen het bericht naar buiten kwam dat twee vrouwen een bedrag van vijf cijfers uitbetaald zouden hebben gekregen bij wijze van schikking, ontkende de Republikein dat in alle toonaarden. Hij maakte de vrouwen uit voor leugenaars.

Sprookje

Post ziet het somber in voor Cain. "Zijn kandidatuur was aanvankelijk een sprookje. Cain was absoluut een heel bijzonder fenomeen. Hij is een gewéldige spreker, enorm charismatisch. Zijn populariteit ging enorm snel. Cain is in korte tijd dronken geraakt van succes. Mensen wierpen zich voor zijn voeten. Maar ik zie het somber voor hem in. Je ziet dat hij nu niet meer zo charismatisch is. Hij aarzelt, twijfelt, wordt sneller boos. Het enige dat hij nog zou kunnen doen is publiekelijk om vergeving vragen. Dat kan altijd."

Relatie

Cain is deze week opnieuw in opspraak geraakt, nadat een vrouw maandag verklaarde dat ze dertien jaar lang een buitenechtelijke relatie met hem heeft gehad.

Nog voordat de vrouw haar verhaal had gedaan op de televisiezender Fox 5 Atlanta, ontkende Cain de beschuldigingen in alle toonaarden. "Hier gaan we weer", zo verklaarde hij. "Ik heb niets fout gedaan."

Cain presenteert zich in zijn campagne als een echte familieman die de familiewaardes hoog in het vaandel heeft staan. Hij is al 43 jaar getrouwd met zijn vrouw Gloria.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier