AMSTERDAM - De politie in Duitsland heeft een 36-jarige Ralf W. uit Jena opgepakt. De man zou te maken hebben met de fascistische terreurbewegeing NSU.

Dat heeft het Openbaar Ministerie in Karlsruhe bekendgemaakt. De man was in het verleden werkzaam als functionaris bij de politieke partij NPD.

W. zou betrokken zijn geweest bij 6 moorden die alle een rechts-radicale achtergrond hebben.

De verdachte zou onder meer een vuurwapen en munitie hebben geleverd aan de neonazi's. Hij is de vierde neonazi die in verband met de moord is gearresteerd, naast hoofdverdachte Beate Zschäpe en vermoedelijke helper Holger G. Twee vermoedelijke daders van de moorden hebben zelfmoord gepleegd.

Propagandafilm

Vorige week donderdag werd bovendien in de omgeving van Potsdam de 32-jarige Andre E. opgepakt. Hij zou zijn steun hebben verleend aan de NSU door onder meer een propagandafilm over enkele van de moorden te maken.

De Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) zou een reeks moorden hebben gepleegd op buitenlanders of Duitsers van buitenlandse komaf, onder wie een paar Turkse snackbarexploitanten die 'döner kebab' verkochten.

Praten

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, reist donderdag naar Duitsland om met de nabestaanden te praten over compensatie door de Duitse overheid, aldus Turkse kranten dinsdag. ''Ik zal vier dagen lang van stad tot stad reizen en met onze burgers praten'', aldus de bewindsman.