CAIRO - Bij het begin van de tweede dag van de parlementsverkiezingen in Egypte dinsdag staan er kortere rijen kiezers voor de stembureaus in de hoofdstad Caïro dan een dag eerder.

Behalve in de steden Caïro en Alexandrië wordt in zeven provincies gestemd. De andere provincies komen later aan bod.

Maandag bleven de stembureaus 2 uur langer open wegens de massale opkomst. Volgens getuigen stonden er toen voor het begin van de verkiezingen enorme rijen kiezers.

Voor verscheidene stembureaus zouden die rijen 3 kilometer lang zijn geweest.

De verkiezingen voor het Lagerhuis hebben in drie rondes plaats. Na de eerste ronde maandag en dinsdag kunnen stemgerechtigden op 14 december en 3 januari naar het stemlokaal.

Geweld

De verkiezingen volgen op een nieuwe fase van betogingen in Egypte. Nieuw geweld bij betogingen op het Tahrirplein in Caïro tegen de militaire raad die het land bestuurt sinds president Mubarak begin dit jaar door een volksopstand werd verdreven, heeft vorige week aan enkele tientallen mensen het leven gekost.

De demonstranten zijn boos om het feit dat de belofte om na de val van Mubarak belangrijke hervormingen door te voeren niet zijn nagekomen en eisen dat de huidige machthebber onmiddellijk opstapt.

Legerleider Mohamed Hussein Tantawi zegde toe dat de presidentsverkiezingen zullen worden vervroegd. Die stemming stond aanvankelijk gepland voor eind 2012, maar zal nu in juni volgend jaar worden gehouden.

Dossiers: Egypte en de Arabische Lente

Tweede dag verkiezingen Egypte