AMSTERDAM - Koning Hamad bin Isa Al Khalifa van Bahrein heeft zijn veiligheidschef vervangen nadat een rapport verscheen waarin werd geconstateerd dat de autoriteiten eerder dit jaar 'buitensporig geweld' gebruikten tegen betogers.

Dat meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera dinsdag. Hoofd van de veiligheidstroepen Khalifa bin Abdullah is lid van de regerende koninklijke familie van Bahrein, en wordt na zijn ontslag secretaris-generaal van de hoogste defensieraad en adviseur van de koning op het gebied van veiligheid.

Een onafhankelijke commissie oordeelde vorige week hard over het optreden van de autoriteiten tegen betogers die begin dit jaar, geïnspireerd door de volksopstanden in andere Arabische wereld, de straat op gingen om te demonstreren tegen het regime van de koning.

Onder druk van de Amerikaanse bondgenoot heeft de koning beloofd om de aanbevelingen uit het rapport over te nemen.

Tijdens de onlusten kwamen volgens de regering van Bahrein 24 mensen om het leven, onder wie vier politieagenten. De door de sjiitische minderheid geleide oppositie noemt een dodental van 30.

Verklaring

Vooruitlopend op het rapport van vorige week liet het koningshuis van het golfstaatje in een verklaring al weten het buitensporige geweld te erkennen. ''Helaas zijn er gevallen van buitensporig geweld en mishandeling van arrestanten. Dit was in strijd met het overheidsbeleid'', aldus de verklaring.

Volgens de regering worden op dit moment 20 functionarissen vervolgd vanwege hun betrokkenheid bij de gewelddadigheden in februari en maart.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten