NAIROBI - Directeur Farah Karimi van Oxfam Novib vindt het pijnlijk dat de hulp aan de hongerende Somaliërs wordt verhinderd door de strijdende partijen.

De islamitische militanten van al-Shabaab hebben maandag 16 buitenlandse hulporganisaties zoals Unicef gemaand het land te verlaten.

Karimi bezocht juist zondag en maandag het grootste vluchtelingenkamp van de Somalische stad Mogadishu, waar circa 180.000 vluchtelingen hun toevlucht hebben gezocht wegens de droogte.

''De honger is hier enorm. De behoefte aan hulp is onmetelijk. Erg pijnlijk dat strijdende partijen de hulpverlening gebruiken als oorlogsinstrument'', vertelt Karimi maandag tijdens een tussenstop in Nairobi in Kenia.

''Het treft vooral de allerarmsten. Want wie het zich kon veroorloven is hier allang vertrokken.''

Kritiek

Karimi wil echter voorzichtig zijn met kritiek op al-Shabaab, om het leven van hulpverleners niet in gevaar te brengen. Oxfam Novib werkt ter plaatse samen met circa 15 lokale organisaties. Karimi sluit niet uit dat projecten van deze organisaties maandag zijn aangevallen.

Al-Shabaab, die een islamitische staat wil vestigen, viel maandag meerdere projecten en kantoren aan in een kennelijk gecoördineerde actie. Voor zover Karimi weet verblijven daar geen westerse hulpverleners meer.

Karimi was erg onder de indruk van de hulp die er door organisaties wordt verleend. De Verenigde Naties zijn juist steeds meer aanwezig. Ze hebben daar zondag nog een complex geopend waar de VN-organisaties zich gezamenlijk kunnen vestigen.

Hulp

Oxfam Novib heeft circa 7 miljoen euro aan hulp doorgegeven aan de lokale partnerorganisaties, sinds deze zomer de droogte tot hongersnood leidde. Een van de projecten betreft een aantal centra waar therapeutische voeding wordt verstrekt aan 300 à 600 kinderen per dag.

''Ik had een prachtig meisje in mijn armen, dat 2 maanden geleden zwaar ondervoed was binnengebracht. Nu was ze 1,5 kilo aangekomen. Het is zo mooi om dan de blije moeder te zien'', vertelt Karimi.

Inmiddels heeft het enkele keren geregend in het gebied, zodat het plantseizoen kan beginnen. ''We zijn nu bezig om zaden uit te delen, evenals gereedschap.

Maar we worden daarbij gehinderd door gevechten bij de invasie door buurlanden. Het werk blijft hier vol uitdagingen.''

Alles over de hongersnood in Afrika