ISLAMABAD - Het Pakistaanse leger heeft de NAVO niet uitgedaagd tot het bombarderen van Pakistaanse militairen in het grensgebied met Afghanistan.

Een legerwoordvoerder ontkende maandag dat Pakistaanse militairen voorafgaand aan een NAVO-actie schoten hebben afgevuurd.

De zegsman reageerde op de verklaring van drie Afghaanse functionarissen en een westerse bron in de zakenkrant The Wall Street Journal dat de NAVO afgelopen weekeinde Pakistaanse troepen bombardeerde, nadat buitenlandse militairen waren beschoten.

Een van de Afghaanse functionarissen zei dat de NAVO vanaf een Pakistaanse legerbasis was bestookt.

Taliban

De aanval van de NAVO trof een Pakistaanse controlepost. Daardoor kwamen zeker 24 Pakistaanse militairen om het leven. Het onherbergzame grensgebied wordt geteisterd door geweld van lokale stammen en radicaalislamitische bewegingen, zoals de Taliban.

Pakistan reageerde woest op de aanval. Het land besloot de transporten voor de westerse troepen in Afghanistan voorlopig te weren. De NAVO-troepenmacht krijgt 80 procent van zijn voorraden via Pakistan. Het gaat onder meer om brandstof.

Excuus

De belangrijkste Pakistaanse organisatie van brandstofleveranciers aan de NAVO liet maandag weten het bondgenootschap voorlopig niet meer te bevoorraden. De organisatie wil dat besluit pas heroverwegen als de Pakistaanse regering en het leger een excuus van de NAVO hebben aanvaard.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten zeer geschokt te zijn door het incident. ''China vindt dat de onafhankelijkheid,de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Pakistan moet worden gerespecteerd'', aldus een woordvoerder van het ministerie.