TSINVALI - De voormalige minister van Onderwijs en outsider Alla Dzjiojeva ligt in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van de opstandige regio Zuid-Ossetië in Georgië een neuslengte voor op Anatoli Bibilov, de favoriet van de Russische regering.

Dat heeft de kiescommissie van Zuid-Ossetië maandag bekendgemaakt.

Dzjiojeva won verrassende de eerste ronde, maar waarnemers verwachten dat haar rivaal de stembusgang wint.

Behalve Rusland erkent geen enkel groot land de legitimiteit van de regio. Zuid-Ossetië ligt in het noorden van Georgië, aan de grens met de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië.

Het gebied telt circa 70.000 inwoners en is qua oppervlak vergelijkbaar met de provincie Friesland. Zuid-Ossetië was in 2008 inzet van een vijfdaagse oorlog tussen de legers van Rusland en Georgië. Dat laatste land wilde de opstandige regio weer inlijven, maar Moskou stond dat niet toe.

Rusland

Na de oorlog riep de huidige leider Edoeard Kokoiti de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië uit. Alleen Rusland, Venezuela, Nicaragua, Nauru en Tuvalu erkenden die. Nauru zou geld van Rusland hebben gekregen in ruil voor de erkenning van Zuid-Ossetië. Zuid-Ossetië functioneert sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie begin jaren '90 als een onafhankelijke staat.