RABAT - De gematigd islamitische Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) heeft zoals verwacht de parlementsverkiezingen in Marokko gewonnen.

De partij kreeg afgelopen vrijdag 107 van de 395 zetels in het parlement, iets meer dan een kwart van het totaal. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag bekendgemaakt.

De uitslag betekent dat PJD-leider Abdelilah Benkirane hoogstwaarschijnlijk de nieuwe premier van Marokko wordt. ''Dit is een duidelijke overwinning, maar we moeten een coalitie vormen om samen te werken'', zei Benkirane na het bekend worden van de uitslag.

De PJD vormt mogelijk een regering met de nationalistische partij Istiqlal van de huidige premier Abbas al-Fassi. Die is met 60 zetels de tweede partij van het land geworden. Ook de Socialistische Unie van Volkskrachten (39 zetels) en de Partij van Vooruitgang en Socialisme (18 zetels) komen mogelijk in de coalitie.

Het resultaat van de PJD is voor Marokkaanse maatstaven uitzonderlijk hoog. In het uittredende parlement heeft de partij 47 zetels.

Hervormingen

De verkiezingen maken deel uit van een reeks hervormingen die koning Mohammed VI heeft doorgevoerd. De vorst wil daarmee voorkomen dat de onrust in de Arabische wereld overslaat naar Marokko.

Volgens de protestbeweging 20 Februari verandert er desondanks niets wezenlijks in Marokko. De groepering had daarom opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen. De opkomst vrijdag was echter 45 procent, meer dan bij de vorige parlementsverkiezingen.

Tunesië

Een maand geleden waren er verkiezingen in Tunesië, het land waar de Arabische Lente begon. Daar won de conservatief islamitische partij, Ennahda. In Egypte, waar maandag de parlementsverkiezingen beginnen, lijkt de islamistische Moslimbroederschap de grootste partij te worden.