AMSTERDAM - Joran van der Sloot eist 10 miljoen dollar van Chili voor het schenden van zijn mensenrechten tijdens zijn uitlevering naar Peru vorig jaar.

Hij werd aan de grens overgeleverd zonder dat er een uitleveringsverzoek was ingediend.

Ook eist Van der Sloot het geld voor het ontzeggen van zijn recht op verdediging. Hij kon niet in beroep gaan tegen de overlevering en kreeg geen advocaat of tolk aangewezen.

Een eerlijk proces was daardoor onmogelijk, ook vanwege het feit dat Van der Sloot niet mocht bellen of geen computer mocht gebruiken.

Dit meldde de Peruaanse krant El Comercio, laat RTL Nieuws zondag weten. De advocaat van Van der Sloot heeft inmiddels een klacht ingediend bij het Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten (IACHR).

Druk

In de klacht richt Van der Sloot zich onder meer op de oud-president van Peru, Alan García, de oud-minister van Binnenlandse Zaken van Peru Octavio Salazar en twee politiechefs.

Ook de vader van de vermoorde Stephany Flores, Ricardo Flores, moet het ontgelden. Deze personen zouden teveel druk op Chili hebben uitgeoefend waardoor Chili overging tot een snelle overlevering.

Van der Sloot wordt verdacht van de moord op Flores op 30 mei 2010 in zijn hotelkamer in Lima.