CAIRO - De Arabische Liga heeft zondag besloten tot economische sancties tegen Syrië.

De liga deed dit in zijn hoofdkwartier in Caïro wegens het voortdurende bloedvergieten door het regime van president Bashar al-Assad.

Activisten buiten het voor onafhankelijke waarnemers gesloten Syrië stelden dat zondag 24 mensen zijn gedood door het gewelddadige optreden van troepen of agenten, de meesten in of rond Homs, een stad 140 kilometer ten noorden van Damascus.

Van de 22 lidstaten stemden 19 voor sancties, aldus de minister van Buitenlandse Zaken van Qatar, Sheikh Hamad bin Jassim al-Thani.

Volgens hem moet het optreden van de liga helpen voorkomen dat mogendheden van buiten de regio zich met de zaak gaan bemoeien, zoals dit jaar met Libië is gebeurd.

Irak

Het geschorste Syrië was niet bij de stemming en Irak en Libanon zijn tegen en doen naar verluidt niet mee aan de sancties.

De rest van de liga is van plan met onmiddellijke ingang geen zaken meer te doen met de centrale bank van Syrië en de handel met het land stil te leggen zo lang het niet om levensmiddelen of andere elementaire levensbehoeften van de bevolking gaat. Tegoeden van topfiguren van het Syrische regime worden bevroren.

Zij zijn niet meer welkom in de betrokken Arabische staten. Het plan om het vliegverkeer met Syrië stil te leggen, kan door organisatorische problemen niet onmiddellijk in werking treden.

Alle berichten over de onrust in het Midden-Oosten in ons nieuwsdossier