AMSTERDAM - Een vrachtschip heeft zondag op de Ierse Zee schipbreuk geleden. Een opvarende is daarbij om het leven gekomen.  

Vijf opvarenden worden nog vermist, twee anderen konden worden gered. Dat heeft de Britse kustwacht bekendgemaakt.

Het vrachtschip, de Swanland, zond zondagochtend op 32 kilometer voor de kust van Noord-Wales een noodsignaal uit. Er werd melding gemaakt van scheuren in de romp. Het 81 meter lange schip vervoerde rond de drieduizend ton kalksteen en is naar het zich laat aanzien gezonken.

Prins William

De kustwacht zette vier helikopters en twee reddingsboten in. De co-piloot van een van de helikopters was prins William. Uiteindelijk werden twee personen uit het water gevist. Zij zijn overgebracht naar een RAF-basis op het eiland Anglesey in Wales.

Later werd het stoffelijk overschot van een van de acht bemanningsleden uit het water gehaald. Van de vijf anderen is vooralsnog geen spoor.

"We weten dat in ieder geval een aantal overlevingspakken draagt en flitslichten mee heeft, maar de omstandigheden op zee zijn op zijn best uitdagend te noemen", aldus een woordvoerder van de kustwacht. Oorzaak van de schipbreuk is mogelijk het slechte weer dat zondag huishield op de Ierse Zee.