CAÏRO - De Egyptische protestbeweging is van plan om zondag op het Tahrir-plein in de hoofdstad Caïro een massademonstratie te houden. De betogers eisen dat de militaire leiders van Egypte aftreden.

De demonstratie heeft de naam de 'Wettigheid van de Revolutie' gekregen. De afgelopen negen dagen werd ook al voortdurend gedemonstreerd op het plein.

Maandag vinden er in Egypte parlementsverkiezingen plaats. De verkiezingen vinden plaats over een periode van drie maanden en zijn de eerste sinds het gedwongen vertrek van ex-president Hosni Mubarak.

De Egyptische Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei verklaarde zaterdagnacht bereid te zijn leiding te geven aan een 'regering van nationale redding' om het land uit de politieke crisis te leiden.

Geen druk

De leider van het militaire bewind in Egypte, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, heeft zondag gewaarschuwd dat hij geen druk toestaat op de strijdkrachten.

Tantawi riep prominente politici, zoals Mohamed ElBaradei en Amr Mohammed Moussa eerder al op om de nieuwe Egyptische premier Kamal al-Ganzouri te erkennen.

Al-Ganzouri werd donderdag benoemd door de militaire junta. De politicus kreeg opdracht een kabinet samen te stellen voor maandag. Dan begint de eerste fase van de parlementsverkiezingen in Egypte.

Gesprek

Tantawi, decennialang een vertrouweling van de in februari tijdens een volksopstand afgezette dictator Hosni Mubarak, sprak zaterdag met ElBaradei en Moussa.

Zij zijn respectievelijk voormalig topman van het Internationaal Atoomenergie Agentschap en oud-secretaris-generaal van de Arabische Liga. ElBaradei en Moussa overwegen zich kandidaat te stellen voor het presidentschap.

Lees alles over de situatie in Egypte en over de onrust in het Midden-Oosten