DURBAN - De strijd tegen de uitstoot van broeikasgas CO2 kan een gevoelige klap krijgen. De huidige afspraken van het zogeheten Kyotoprotocol lopen volgend jaar af.

Zonder nieuwe afspraken vervalt de juridische basis voor de hele handel in emissierechten, waarin wereldwijd honderden miljoenen euro's omgaan.

Bij een klimaattop vanaf maandag in Zuid-Afrika moet duidelijk worden of landen willen doorgaan. ''De VS, Japan en Rusland doen zeker niet mee."

"Wellicht dat de Europese Unie en de ontwikkelingslanden het Kyotoprotocol dan samen overeind houden'', zegt Bas Eickhout, klimaatwetenschapper en Europarlementslid van GroenLinks. ''Maar de Europese Unie verbindt daar voorwaarden aan, dus het is nog niet zeker.''

Bijeen

In de Zuid-Afrikaanse stad Durban komen zo'n 20.000 ambtenaren en politici van bijna 200 landen bijeen, gevolgd door circa 1500 cameramensen en journalisten. Het aantal aanwezigen is een stuk minder dan 2 jaar geleden in Kopenhagen. Toen waren de verwachtingen veel hoger gespannen, maar de wereldleiders bereikten geen akkoord over verlenging van het Kyotoprotocol.

''Het juridische probleem komt bovenop de gebrekkige beloftes om CO2 te bestrijden en een financieel probleem voor klimaatacties'', zegt Eickhout.

Want de kans dat er bindende reductiedoelen komen voor de komende jaren is zeer klein: de VS en China verzetten zich daar nu tegen, terwijl deze landen juist 's werelds grootste CO2-uitstoters zijn.

Bindend

De EU wil wel bindende afspraken. De EU-landen hadden zichzelf al verplicht om de uitstoot te verlagen met 20 procent tot 2020. Onderhandelaars mikken nu op een akkoord in 2015, en hopen dat China dan ook mee gaat doen. ''Maar de kans dat we de opwarming van de aarde nog kunnen beperken tot 2 graden wordt steeds kleiner.''

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) hamert bij de onderhandelaars op het grote belang van een akkoord. ''Klimaatverandering is een dreiging die grenzen en politiek overstijgt'', zegt Samantha Smith van het WNF-klimaatinitiatief.

''De geschiedenisboeken zullen foto's tonen van natuurrampen door de klimaatverandering samen met een verhaal over mislukte klimaattoppen, tenzij regeringen nu voor een ander verhaal zorgen.''

Atsma

Namens Nederland gaat staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) naar Durban. Hij waarschuwde de Tweede Kamer donderdag al dat het ''erg lastig wordt om bindende afspraken te maken''.

Sommige regeringsleiders hebben inmiddels echter de moed opgegeven. De klimaattoppen zijn ''idioot, zinloos en eindeloos'', verzuchtte president Mohamed Nasheed van de eilandengroep Malediven, die door de hogere waterstand dreigen onder te lopen.