STUTTGART - In Duitsland zijn veel ogen zondag gericht op de zuidwestelijke deelstaat Baden-Württemberg.

Daar heeft een referendum plaats over het zeer omstreden project Stuttgart 21, dat voorziet in de bouw van een nieuw ondergronds treinstation en de aansluiting van de stad op de toekomstige internationale hogesnelheidslijn tussen Londen, Parijs, Wenen en Boedapest.

Tijdens de volksraadpleging hebben 7,6 miljoen inwoners van Baden-Württemberg stemrecht. Het project gaat niet door als 2,5 miljoen mensen tegen Stuttgart 21 stemmen. De uitslag wordt zondagavond bekendgemaakt.

In de afgelopen jaren hebben honderdduizenden mensen meegedaan aan protesten tegen het project, dat volgens critici 18,7 miljard euro zou kunnen gaan kosten. De autoriteiten gaan uit van circa 7 miljard euro aan kosten, terwijl deze in 1995 nog werden geraamd op 2,5 miljard euro.

Aanpassen

In de afgelopen jaren is het plan een aantal keren aangepast. Het bestaande kopstation uit 1922 gaat volledig op de schop.

Er komt 57 kilometer nieuw spoor, waarvan 33 kilometer in tunnels. Naast het ondergrondse Centraal Station in Stuttgart bouwen aannemers nog drie nieuwe stations, waaronder een ondergronds hsl-station bij de luchthaven van Stuttgart.

2020

De oplevering staat gepland voor het jaar 2019 of 2020. De voorbereidende werkzaamheden zijn al begonnen. Nu stoppen met het project zou volgens deskundigen een financiële strop van 1,5 miljard euro betekenen.

Uit een peiling bleek onlangs dat 55 procent van de inwoners van de deelstaat wil dat het project doorgaat. De overige 45 procent staat te boek als tegenstander.