KINSHASA - De Verenigde Naties hebben zondag opgeroepen tot kalmte in de Democratische Republiek Congo.

In het Afrikaanse land, waar maandag presidentsverkiezingen worden gehouden, kwamen zaterdag zeker twee mensen om door geweld tussen de aanhangers van verscheidene kandidaten.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN riep alle politieke leiders en het volk van Congo op tot zelfbeheersing zodat de verkiezingen in rust en veiligheid doorgang kunnen vinden.

Hij noemde de stembusgang ''cruciaal'' voor de stabiliteit en ontwikkeling in het door oorlogen verscheurde land.

Verbieden

De ongeregeldheden in de hoofdstad Kinshasa waren voor de politie aanleiding om de laatste campagnebijeenkomsten zaterdagavond te verbieden.

Oppositieleider Etienne Tshisekedi, de belangrijkste uitdager van zittend president Joseph Kabila, werd tegengehouden toen hij ondanks het samenscholingsverbod naar een politieke bijeenkomst wilde gaan.

Negeren verbod

De Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi, de belangrijkste uitdager van zittend president Joseph Kabila, heeft zondag aangekondigd dat zijn partij zich niets aantrekt van een verbod op grootschalige campagnebijeenkomsten. Dat werd door de politie ingesteld na rellen op zaterdag in Kinshasa, waarbij zeker twee doden vielen.

Tshisekedi wil volgens zijn woordvoerder zijn aanhang zondagmiddag vanaf drie uur toespreken in het Stades des Martyrs. Dat is het grootste stadion van de hoofdstad van de Democratische Republiek Congo. In het een na grootste land van Afrika staan maandag verkiezingen op het programma.