WASHINGTON - De aanval van de Verenigde Staten waarbij zaterdag zeker 24 Pakistaanse soldaten omkwamen heeft de vooruitgang in de al moeizame relatie tussen de twee landen tenietgedaan. 

Dat heeft de Pakistaanse minister van buitenlandse zaken Hina Rabbani Khar zondag tegen haar Amerikaanse collega Hillary Clinton gezegd.

De 'onacceptabele' aanval heeft volgens Khar woede ontketend in Pakistan. De minister noemde de aanval verder een demonstratie van 'complete veronachtzaming voor menselijk leven'.

Clinton bood zaterdag condoleances aan Pakistan in verband met de NAVO-aanval. In een gezamenlijke verklaring benadrukten de ministers Leon Panetta (Defensie) en Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) het belang van goede banden tussen de de twee landen.

Onder druk

De aanval heeft de toch al stroeve verhoudingen tussen Pakistan en de westerse mogendheden verder onder druk gezet. Islamabad liet weten dat de NAVO zijn troepen in Afghanistan voorlopig niet vanuit Pakistan mag bevoorraden.

De VS zijn niet meer welkom op een afgelegen legerbasis die gebruikt zou worden voor aanvallen met onbemande vliegtuigjes, zogenoemde drones.

Waardevol

Pakistan geldt voor het Westen als een waardevolle bondgenoot in de strijd tegen het moslimterrorisme, maar heeft grote moeite die rol uit te leggen aan de eigen, vrijwel uitsluitend islamitische bevolking.

Het vertrouwen in de VS liep eerder dit jaar al een flinke deuk op toen Amerikaanse commando's al-Qaedaleider Osama bin Laden doodden tijdens een niet vooraf aangekondigde operatie in de stad Abbottabad.

Begrafenis

In Pakistan zijn zondag de 24 omgekomen militairen begraven. Dat meldden Pakistaanse media. De lichamen werden na een ceremonie ter aarde besteld op een militaire basis in Peshawar, een stad nabij de grens met Afghanistan.

Het is nog onduidelijk waarom de in Afghanistan gestationeerde NAVO-troepenmacht de aanval heeft ingezet op twee grensposten van het Pakistaanse leger. De NAVO heeft een grondig onderzoek aangekondigd naar het incident.

In Pakistan werd woedend gereageerd op de gewelddadige dood van de militairen. ''De Verenigde Staten steken Pakistan in de rug, opnieuw'', luidde zondag een kop in de krant Daily Times.

In Mohmand, de streek waar de militairen de dood vonden, hielden honderden leden van een radicaalislamitische partij een protest. Daarin werden leuzen geroepen als ''Dood aan Amerika'' en ''De Heilige Oorlog is het enige antwoord op Amerika''.

'Vooruitgang relatie Pakistan en VS tenietgedaan'