CAIRO - De Egyptische politicus Mohamed ElBaradei is bereid de presidentsverkiezingen te laten schieten om premier te worden.

Dat heeft zijn kantoor zaterdag laten weten, nadat ElBaradei had gesproken met de leider van het militaire bewind in Egypte, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi.

ElBaradei wordt al enkele dagen genoemd als mogelijke premier. Hij is vooral geliefd onder betogers op Tahrirplein in het centrum van Caïro. Die brachten in februari president Hosni Mubarak ten val en demonstreren nu tegen het militaire bewind.

Dat zou niet snel genoeg hervormen en de macht in handen willen houden. ElBaradei verklaart dat hij ''bereid is te luisteren naar de eisen van de jeugd van de revolutie en de politieke krachten''.

Atoomwaakhond

ElBaradei leidde van 1997 tot 2009 het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), de atoomwaakhond van de Verenigde Naties. In 2005 kregen ElBaradei en de organisatie de Nobelprijs voor de Vrede. Hij keerde terug naar Egypte in januari 2011, te midden van de protesten tegen Mubarak.

Komende maandag beginnen de parlementsverkiezingen. In het komende voorjaar moet een nieuwe president worden gekozen.

Alles over Egypte en het Midden-Oosten in onze nieuwsdossiers