JERUZALEM - Israël overweegt de Gazastrook af te sluiten van elektriciteit en water als de Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas een regering van nationale eenheid vormen.

Dat heeft de Israëlische onderminister van Buitenlandse Zaken Danny Ayalon gezegd in een interview dat de krant Yedioth Ahronoth zaterdag publiceerde.

Het dreigement van Ayalon komt na de ontmoeting tussen de Palestijnse president Mahmoud Abbas en Hamasleider Khaled Meshaal.

Zij spraken elkaar donderdag in de Egyptische hoofdstad Caïro. Concrete afspraken maakten ze voor zover bekend niet, maar beide leiders spraken na afloop wel van een nieuwe samenwerking. ''Er zijn geen verschillen meer tussen ons'', stelde Abbas.

De seculiere Fatah en de islamitische Hamas hebben jaren gestreden om de macht in de Palestijnse gebieden. Fatah bestuurt de Westelijke Jordaanoever, Hamas de Gazastrook.

Terroristische autoriteit

Toen Hamas in 2008 aan de macht kwam in Gaza, sloot Israël de strook af van de buitenwereld.

De Joodse staat levert nog wel drinkwater aan het gebied en ongeveer 70 procent van de elektriciteit. De resterende 30 procent wordt in het gebied zelf opgewekt of in buurland Egypte.

Als Fatah en Hamas nu besluiten de handen ineen te slaan ''verandert de Palestijnse autoriteit in een terroristische autoriteit en verdwijnt de hoop op een vredesakkoord met Israël'', stelt Ayalon. Hij is lid van de ultranationalistische partij Yisrael Beitenu (Israël Ons Huis).