BOGOTA - De ultralinkse Colombiaanse rebellenbeweging FARC heeft zeker vier mensen vermoord die zij jaren geleden had ontvoerd.

Dat gebeurde tijdens een mislukte bevrijdingsactie door het leger. Een vijfde gijzelaar bracht het er wel levend van af. 

Dat heeft president Juan Maunel Santos zaterdag bekendgemaakt. De slachtoffers waren medewerkers van de veiligheidsdiensten. ''Deze helden hebben hun leven gegeven om vrede te brengen in Colombia'', aldus Santos.

Hij noemde de moorden ''opnieuw een voorbeeld van de wreedheid van de FARC''. Drie van de gijzelaars werden door het hoofd geschoten, de vierde in de rug. Hun lichamen zijn geboeid gevonden.

Bevrijd

De gijzelaar die wel kon worden bevrijd, is een politieman die 12 jaar lang door de FARC gevangen is gehouden.

Hij wist aan zijn ontvoerders te ontkomen toen een vuurgevecht uitbrak tussen de rebellen en het regeringsleger, aldus minister van Defensie Juan Carlos Pinzon.

Het was de bloedigste daad van de FARC sinds de dood van leider Alfonso Cano. Hij werd op 4 november gedood door Colombiaanse militairen.

De Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) werden in de jaren 60 opgericht. De groep vocht aanvankelijk voor een marxistische staat, maar richt zich de laatste jaren vooral op drugshandel en ontvoeringen. Colombia begon in 2002 een offensief tegen de FARC, die daardoor ver is teruggedrongen.