CAÏRO - De Arabische Liga wil de handel met het Syrische regime verbieden. Bovendien moeten de tegoeden van Damascus worden bevroren en mogen topfiguren van het bewind niet langer naar Arabische landen reizen.

Dat zijn enkele sancties die de Liga wil instellen, meldde de landenbond zaterdag.

De strafmaatregelen zouden de economie van Syrië volledig lam kunnen leggen. Eerder hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie al vergaande sancties ingesteld.

De Liga had eerder deze maand al besloten dat het sancties zou opleggen, maar moest de details nog uitwerken. Syrië werd toen ook geschorst als lid. De Arabische Liga treedt op, omdat het regime in Damascus de opstand met harde hand blijft onderdrukken en geen buitenlandse waarnemers toelaat.

De sancties zijn opgesteld door de ministers van Financiën van de Liga-lidstaten. De ministers van Buitenlandse Zaken stemmen zondag over de maatregelen. De sancties worden opgelegd als twee derde van de ministers instemt.

Deserteurs

In Syrië hebben deserteurs uit de strijdkrachten zaterdag een legerkonvooi aangevallen. Acht militairen kwamen om het leven, zeker 40 anderen raakten gewond. De aanval vond plaats in de noordwestelijke provincie Idlib.

Overgelopen militairen zouden vrijdag ook al slaags zijn geraakt met regeringstroepen in het oostelijke Deir al-Zor. Daarbij kwamen tien militairen van het regime om het leven.

Gedeserteerde militairen hebben zich verenigd in het Vrije Syrische Leger. Dat probeert dictator Bashar al-Assad gewapenderhand te verdrijven.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten op de special