RABAT - De partij die het gematigde islamisme uitdraagt in Marokko, de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD), is als grootste partij uit de stembus gekomen.

Dit heeft de Marokkaanse regering zaterdag bekendgemaakt.

Tot dusverre is bekend van 288 van de 395 zetels wie die zetel heeft gewonnen. Dat is in 80 gevallen een kandidaat van de PJD, berichtten de electorale autoriteiten.

Daarmee krijgt de oppositiepartij PJD zeker 28,5 procent van de zetels. Dat is uitzonderlijk veel naar Marokkaanse maatstaven.

Het kiesstelsel is gecompliceerd en volgens een model van evenredige vertegenwoordiging ingericht. Daardoor krjigen doorgaans talrijke partijen zetels en geen enkele een absolute meerderheid.

Istiqlal

De oude, nationalistische partij van premier Abbas al-Fassi, Istiqlal (Onafhankelijkheid), heeft tot dusverre 45 zetels bemachtigd en de Nationale Onafhankelijke Vergadering van minister van Financiën Salaheddine Mezouar 38. Al-Fassi heeft zaterdag meteen verklaard bereid te zijn tot een coalitie met de PJD.

Meer dan tien zetels behaalden tot dusverre ook de De Partij voor Oorspronkelijkheid en Moderniteit (33), de socialistische USFP (29), de Volksbeweging (22), de Constitutionele Unie (15) en de Partij voor Vooruitgang en Socialisme (11). De einduitslagen worden maandag bekend.

Opkomst

Er kwamen volgens de officiële cijfers meer mensen stemmen dan verwacht. De opkomst was 45 procent. Een deel van de oppositie had opgeroepen tot een boycot van de verkiezingen.

Die vormen in de ogen van de protestbeweging van 20 Februari slechts een cosmetische ingreep om de vrijwel absoluut regerende koning Mohammed |V|I een democratische tint te geven.

Hervormingen

De koning begon zijn hervormingen eerder dit jaar na omwentelingen elders in Noord-Afrika. Op 20 februari waren er massale betogingen tegen zijn autocratische regeerstijl. Op 1 juli in keurde een grote meerderheid van de kiezers een nieuwe grondwet goed.

Voor velen was dit slechts een eerste stap op weg naar democratisering en is de macht van de koning onaangetast. Toch kan hij nu niet meer naar eigen goeddunken een premier benoemen. Die moet hij nu kiezen uit de grootste partij.

Goede richting

Het Euro-Mediterraan Centrum Migratie & Ontwikkeling vindt de verkiezingen een stap in de goede richting. ''Velen hebben een proteststem uitgebracht. De PJD heeft gewonnen, maar kan niet alleen regeren."

"Die moet een coalitie vormen met andere partijen. Dat is democratie. De koning moet de uitslag nu respecteren’’, aldus voorzitter Abdou Menebhi van het informatiecentrum dat zich in het bijzonder richt op Marokko.