BRUSSEL - De zes partijen die betrokken zijn bij de formatie van een nieuwe regering in België hebben zaterdag een akkoord bereikt over de begroting van 2012 en sociaaleconomische hervormingen.

Dat meldden onderhandelaars namens de betreffende politieke partijen.

Bij de onderhandelingen, die vrijdagavond om 18.00 uur begonnen en tot zaterdag rond het middaguur voortduurden, waren de Vlaamse en Waalse socialistische, christendemocratische en liberale partijen betrokken. De gesprekken werden geleid door formateur Elio di Rupo.

De Waalse socialist wilde er maandag mee stoppen omdat de liberalen meer hervormingen en besparingen eisten, en minder bezuinigingen. Uiteindelijk bleek een compromis toch mogelijk.

Rente

Er lag veel druk op de onderhandelingen. De rente op Belgische staatsobligaties steeg vrijdag tot 5,93 procent. Dat is het hoogste niveau sinds de invoering van de euro.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van België inmiddels verlaagd tot AA.

Di Rupo begon in mei met zijn formatiepoging. Hij bereikte op veel gebieden al succes, zoals bij de staatshervorming. Soms waren het dossiers waarover eerdere regeringen waren gestruikeld. Hij kan nu de eerste Franstalige en Waalse premier worden sinds de jaren 70.

Koning

De Belgische koning Albert heeft Di Rupo gevraagd zo snel mogelijk een regering te vormen.

De koning verheugt zich erover dat een akkoord tot stand gekomen is, aldus een mededeling van het koninklijk paleis.