AMSTERDAM - Zwarte Piet is niet meer welkom bij de Nederlandse Sinterklaasviering in de Canadese stad New Westminster na klachten vanuit de Afrikaanse groepering.

De hulpjes van de goedheiligman zouden een racistische ondertoon hebben, zo meldde de Canadese krant Vancouver Sun vrijdag. "Het is niet van deze tijd, het is beledigend en hoort niet bij de viering van Sinterklaas", luidt de klacht.

De Sinterklaas-organisatie heeft daarop besloten Zwarte Piet niet te laten komen bij de intocht van volgende week zaterdag en heeft excuses aangeboden aan hen die de festiviteiten als kwetsend ervaren.

"Na onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat de klachten gegrond zijn", zegt organisator Tako Slump. "Wij garanderen de Afrikaanse gemeenschap dat er geen beledigende zwarte gezichten te zien zullen zijn."

De organisatie wil nu van de Nederlandse gemeenschap weten hoe de intocht verder moet zonder de aanwezigheid van Zwarte Piet. Jaarlijks trekt het feest 400 tot 600 Canadezen van Nederlandse afkomst.