RABAT - De opkomst bij de parlementsverkiezingen in Marokko vrijdag lag volgens de regering bij 45 procent. Dat is hoger dan 4 jaar geleden (37 procent).

Eerder vrijdagmiddag leek het nog erop dat de opkomst laag zou zijn. Ongeveer 40 procent van de ruim 13 miljoen kiesgerechtigden had niet eens de moeite genomen om zich te laten registreren.

De oppositie had opgeroepen tot een boycot, omdat de stembusgang niets wezenlijks zou veranderen. Critici hebben het ministerie van Binnenlandse Zaken beschuldigd van het vervalsen van kieslijsten.

Meer zetels

De bijna 400 zetels die het parlement telt zijn er 70 meer dan tijdens de vorige verkiezingen in 2007. De nieuwe plaatsen zijn bestemd voor vrouwen en jongere parlementsleden.

Dat is om het parlement een modern imago te geven. Naar verwachting wordt de gematigd islamitistische Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) de grootste of op één na grootste.

De vervroegde stembusgang maakt deel uit van een reeks hervormingen van koning Mohammed VI. Die wil zo voorkomen dat de onrust in de Arabische wereld overslaat naar Marokko.