BAMAKO - Gewapende mannen hebben vrijdag in het centrum van de stad Timboektoe in Mali drie toeristen ontvoerd en een vierde gedood.

Een officiële bron in het Afrikaanse land meldt dat een van de ontvoerden een Nederlander is. Volgens een plaatselijke gids zouden zelfs twee Nederlanders zijn ontvoerd, maar dit is niet bevestigd.

De ontvoerders doodden één toerist, een Duitser die zich tegen zijn ontvoering verzette. Volgens uiteenlopende bronnen zaten de vier toeristen in een restaurant of liepen zij op straat, toen de bende toesloeg.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kon vrijdag niet op de kwestie ingaan. ''In het belang van de betrokken mensen doen we in dit soort zaken nooit mededelingen'', aldus de zegsman.

Fransen

Donderdag werden twee Fransen, die als geologen werden omschreven, ontvoerd uit hun hotel in het dorp Hombori, nabij de grens met Niger. Franse militairen ondersteunen het Malinese leger in de zoektocht naar de twee.

Door de talrijke ontvoeringen zijn Mauritanië, Mali en Niger gevaarlijke gebieden voor toeristen. De verantwoordelijkheid voor de twee recente ontvoeringen is nog niet opgeëist, maar de meeste ontvoeringen worden toegeschreven aan de terreurbeweging al-Qaeda in de Islamitische Maghreb.

Die organiseert vanuit bases in de woestijn in het noorden van Mali overvallen en ontvoeringen en houdt zich bezig met de handel in wapens en drugs.