ATHENE - De volgende Griekse verkiezingen worden mogelijk later gehouden dan gepland.

Volgens Giorgos Karatzaferis, leider van de rechts-nationalistische LAOS-partij, is het voor de interim-coalitie lastig werken onder de 'zeer strakke deadline' die werd vastgesteld toen de regering op 11 november werd gevormd.

Waarschijnlijk zullen de verkiezingen dan ook later dan 19 februari, de voorgenomen verkiezingsdatum, worden gehouden.

De coalitie, bestaande uit de socialistische PASOK-partij, de conservatieve Nea Dimokratia en LAOS, zal pijnlijke bezuinigingsmaatregelen moeten nemen om noodleningen van de eurozonelanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) veilig te stellen.

Niet functioneren

"Het is ons allen duidelijk dat we onder deze zeer strakke deadline niet kunnen functioneren", zei Karatzaferis vrijdag na overleg met premier Lucas Papademos. Volgens Karatzaferis is het voor iedereen duidelijk dat de verkiezingen moeten plaatsvinden nadat 'de regering-Papademos haar moeilijke taak heeft afgerond'.

De eurozonelanden hebben de geldstroom naar Griekenland stopgezet omdat ze duidelijke toezeggingen willen wat betreft het reddingsprogramma.

Volgende week wordt er opnieuw naar de situatie gekeken. In het nieuwe reddingsplan krijgen Griekenland en zijn banken 130 miljard euro in leningen en hulp onder gunstiger voorwaarden dan in het huidige plan. Ook moeten particuliere houders van Griekse obligaties vijftig procent verlies nemen.

Alles over de situatie in Griekenland op onze special