AMSTERDAM - Ethiopië overweegt troepen te sturen om de vredesmacht van de Afrikaanse Unie in Somalië te versterken.

Het Ethiopische ministerie van buitenlandse zaken heeft dat vrijdag gezegd.

De leiders van Oost-Afrikaanse landen, die in de Ethiopische hoofdstad vergaderden, hadden de regering in Addis Abeba om een militaire bijdrage verzocht.

"Dit is het juiste moment voor Ethiopië om ons over dit verzoek te buigen", zei woordvoerder Dina Mufti. "Maar we hebben nog geen besluit genomen. We antwoorden zo spoedig mogelijk."

Staatshoofden

Ongeveer 9100 militairen van de Afrikaanse Unie staan de wankele Somalische regering bij in haar strijd tegen Al-Shabab. Het Keniaanse leger bevecht de radicaal-islamitische militanten sinds afgelopen maand in het zuiden van Somalië.

De regionale staatshoofden hebben de regering in Nairobi vrijdag gevraagd haar in Somalië gelegerde troepen onder bevel van de AU-strijdmacht te scharen.

Ooggetuigen hebben bericht dat het Ethiopische leger afgelopen weekeinde de Somalische stad Guriel is binnengetrokken, maar Ethiopië ontkent dat. Waarnemers waarschuwen dat de uitzending van Ethiopische militairen naar Somalië veel Somaliërs in de armen van Al-Shabab kan drijven. Een eerdere Ethiopische invasie in 2009 heeft bij Somaliërs kwaad bloed gezet.