AMSTERDAM - De Russische presidentsverkiezingen vinden plaats op 4 maart 2012.

Dat heeft de Federatieraad, het hogerhuis van het Russische parlement, vrijdag besloten, meldt het persbureau ITAR-Tass.

Premier Vladimir Poetin zal de verkiezingen vrijwel zeker winnen. President Dmitri Medvedev droeg hem in september op het partijcongres voor als kandidaat.

Ondanks de voorspelde overwinning verliest de regerende partij Verenigd Rusland haar tweederdemeerderheid bij de parlementsverkiezingen volgende week.

De partij van premier Vladimir Poetin zakt naar verwachting terug van 315 naar 252 van de 450 zetels, aldus een enquête die het Russische onderzoeksbureau Levada vrijdag bekendmaakte.

Teleurgesteld

Een deel van de kiezers raakte teleurgesteld in de partij. Dat gebeurde vooral nadat Poetin en president Dmitri Medvedev meldden dat ze van baan willen wisselen. Kiezers voelen zich daarbij buitenspel gezet.

Poetin was van 2000 tot 2008 ook president. Hij moest toen aftreden omdat de grondwet niet meer dan twee opeenvolgende termijnen toestond.

Intussen is de presidentiële termijn van vier naar zes jaar verlengd en als hij nu weer president wordt kan Poetin maximaal twaalf jaar aanblijven.