AMSTERDAM - RANGOON - Het parlement van Myanmar heeft een wet aangenomen die het recht om te protesteren garandeert. Dit recht bestond voorheen niet in het land, zei Thein Nyunt van de oppositionele Nieuwe Nationale Democratische Partij donderdag.

Na maanden van onderdrukking door militaire regimes lijkt het of president Thein Sein het pad van de hervormingen is ingeslagen.

Zijn regering werd in maart geïnstalleerd en wordt nog steeds gedomineerd door de partij van het leger, maar op diverse terreinen, zoals media, internet en politieke deelname zijn hervormingen doorgevoerd.

Ziekenhuizen

Onder de donderdag aangenomen wet moeten mensen die een betoging willen houden vijf dagen van tevoren toestemming vragen en details verschaffen over leuzen en sprekers. In de buurt van fabrieken, ziekenhuizen en overheidskantoren blijft het vooralsnog verboden om te demonstreren. Desalniettemin zijn de hervormingen ook internationaal verwelkomd.

De Duitse onderminister van buitenlandse zaken, Werner Hoyer, sprak van een bemoedigende stap, terwijl de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Hillary Clinton, volgende maand een bezoek brengt aan Myanmar - het eerste van een Amerikaanse minister van buitenlandse zaken in een halve eeuw.