BRUSSEL - De Europese Unie voelt uitsluitend voor nieuwe internationale klimaatafspraken als grote vervuilers op de komende klimaatconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban een routekaart naar een bindend klimaatakkoord tegen 2020 aanvaarden. 

Het gaat daarbij onder meer om China en de Verenigde Staten,

Dat heeft Europees Commissaris Connie Hedegaard (Klimaatactie) donderdag in Brussel gezegd. Nieuwe klimaatdoelstellingen zijn nodig omdat eind volgend jaar het zogenoemde Kyotoprotocol afloopt.

De Europese Unie, Japan, Rusland en andere landen hadden zich met het akkoord verplicht om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

De EU streeft naar een overeenkomst die alle grote vervuilers bindende doelstellingen oplegt voor het beperken van de CO2-uitstoot. ''De sleutelvraag is: wanneer volgen de anderen, en hoe?", schetste Hedegaard de Europese inzet van Durban. Ze klaagde over de grote zondaars VS en China, maar ook over de ontwikkelingslanden.

Onder het Kyotoprotocol beloofde de EU de CO2-uitstoot met 8 procent te verminderen in vergelijking met 1990. Ondertussen heeft de EU besloten om haar uitstoot tegen 2020 sowieso met 20 procent te verminderen. De unie is verantwoordelijk voor 11 procent van de wereldwijde uitstoot van schadelijke gassen. Het aandeel daalt geleidelijk.