CAIRO - De Arabische Liga heeft het regime in Syrië donderdag nog één dag de tijd gegeven om akkoord te gaan met een missie van waarnemers.

De Arabische Liga heeft het regime in Syrië donderdag nog één dag de tijd gegeven om akkoord te gaan met een missie van waarnemers.

De organisatie van meer dan 20 landen schorste vorige week Syrië als lid wegens de gewelddadige onderdrukking van de oppositie tegen het bewind van president Bashar al-Assad.

Als Damacus niet ingaat op het ultimatum, bespreekt de Liga zaterdag welke sancties het bewind van Bashar kunnen worden opgelegd. Zondag volgt dan weer een bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken.

Sancties

Tot de sancties waaraan wordt gedacht, behoort een stopzetting van de vluchten op Syrië en een verbod om nog zaken te doen met de centrale bank in Damascus.

De Syrische Observatorium voor de Mensenrechten liet weten dat deserteurs uit de Syrische strijdkrachten in de stad Homs donderdag zeker 11 medewerkers van de veiligheidsdiensten hebben gedood.

Ook kwamen in Homs vier burgers om. In de stad Rastan, niet ver van Homs, verloren volgens de oppositiebeweging twee personen bij gevechten tussen militairen en deserteurs.

Luchtaanvallen

Het hoofd van het Vrije Syrische Leger pleitte donderdag voor luchtaanvallen door het buitenland op ''strategische doelen'' in Syrië. ''Wij zijn er niet voor dat buitenlandse militairen het land binnentrekken, zoals in Irak het geval was, maar we willen dat de internationale gemeenschap ons logistieke steun geeft'', zei kolonel Riyadh al-Asaad.

Het leger, dat volgens de kolonel nu 20.000 manschappen heeft en waarvan de gelederen alleen maar zouden groeien, is gevestigd in Turkije, dicht bij de grens met Syrië.

De belangrijkste Syrische oppositiegroepering in ballingschap, de Syrische Nationale Raad, zei woensdag te hopen dat het Vrije Leger geen gewapende aanvallen in Syrië uitvoert. 

Alles over de onrust in het Midden-Oosten