AMSTERDAM - De militaire machthebber van Egypte gaat niet in op het verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken om de verkiezingen in het land uit te stellen.

Dat meldt persbureau AP donderdag. De eerste ronde van de parlementverkiezingen staat gepland op 28 november en de recent opgelaaide betogingen in hoofdstad Caïro zijn voor de Opperste Raad van de Strijdkrachten geen reden om van die datum af te wijken.

Het leger liet bovendien weten niet op de eis van de betogers in te gaan dat het per onmiddellijk de macht moet overdragen. Volgens een woordvoerder komt dat neer op "bedrog van het volk" dat volgens hem het leger massaal heeft verzocht de macht over te nemen van ex-president Hosni Mubarak.

Geweld bij betogingen op het Tahrirplein in Caïro tegen de militaire raad die het land bestuurt sinds president Mubarak begin dit jaar door een volksopstand werd verdreven, heeft sinds zaterdag al enkele tientallen mensen het leven gekost.

De demonstranten zijn boos om het feit dat de belofte om na de val van Mubarak belangrijke hervormingen door te voeren niet zijn nagekomen en eisen dat de huidige machthebber onmiddellijk opstapt.

Verkiezingen

De verkiezingen voor het Lagerhuis hebben in drie rondes plaats. Na de eerste ronde maandag kunnen stemgerechtigden op 14 december en 3 januari naar het stemlokaal.

Legerleider Mohamed Hussein Tantawi zegde dinsdagavond toe dat de presidentsverkiezingen zullen worden vervroegd. Die stemming stond aanvankelijk gepland voor eind 2012, maar zal nu in juni volgend jaar worden gehouden.

Achtergrond: Revolutie ontglipte betogers Tahrirplein

Dossiers: Egypte en de Arabische Lente