BRUSSEL - Omdat België ruim 17 maanden na de verkiezingen nog steeds geen nieuwe regering heeft, houdt de demissionaire regering-Leterme zich bezig met de begroting voor volgend jaar.

De Belgen staan onder zware druk van de Europese Unie om midden december een begroting klaar te hebben.

Het kabinet boog zich donderdag over meerdere begrotingsvoorstellen van vertrekkend premier Yves Leterme.

De regeringsleider zegt zich verantwoordelijk te voelen ''voor het behoud van de welvaart en de financiële stabiliteit van België''. Hij waarschuwde voor een ''zekere malaise''.

Spaartegoed

Leterme wil proberen het begrotingstekort volgend jaar onder de 3 procent te brengen, waardoor België weer voldoet aan de Europese regels. Ook vindt hij dat meer Belgen met hun enorme spaartegoed de Belgische staat geld moeten gaan lenen.

Ondertussen blijft onduidelijk of formateur Elio Di Rupo doorgaat met de vorming van een nieuwe regering. Hij diende maandag zijn ontslag in uit onvrede over het verloop van de onderhandelingen, maar de koning heeft hem verzocht verder te gaan.

Di Rupo had een lang gesprek met de leider van de Vlaamse liberalen om uit te vinden of er nog compromissen mogelijk zijn. De liberalen hebben de grootste moeite met de begrotingsvoorstellen van de Waalse socialist. Zij pleiten voor meer hervormingen en besparingen, en minder belastingen.