BERN - Het begin van het wintersportseizoen in de Alpen is op veel plaatsen uitgesteld.

In Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland is nog uitzonderlijk weinig sneeuw gevallen, zodat de meeste berghellingen nog overwegend groen en bruin zijn. Normaal zijn de meeste pistes rond deze tijd al wit.

Zwitserland hoeft ook de komende tijd geen sneeuw te verwachten, aldus bureau MeteoSchweiz op de nieuwssite 20min.ch donderdag.

''We moeten geduld hebben tot in december'', zegt weerman Bernd Konatz. Volgens het instituut is het een van de droogste novembermaanden sinds het begin van de metingen in Zwitserland in 1864. Mogelijk wordt het een record.

Stoeltjesliften

In Zuid-Duitsland is de seizoenstart op de Zugspitse, Duitslands hoogste berg, uitgesteld. Een traditioneel Schneefest waarbij jaarlijks zo'n 3000 gasten komen, is er afgelast. Ook in het Oostenrijkse Tirol staan veel stoeltjesliften nog stil.

Beheerders van skioorden volgen gespannen de weerberichten, in de hoop op sneeuw en vorst. Het aantal boekingen van toeristen is veel lager dan vorig jaar. In Oostenrijk zijn 60 procent minder boekingen bij de hotels en pensions binnengekomen dan vorig jaar.

Technici in de skigebieden hebben bovendien problemen om kunstsneeuw te maken. Voor de sneeuwkanonnen zijn temperaturen onder het vriespunt bevorderlijk. ''We hebben 3 à 4 graden onder nul nodig, dan gaan we los'', verklaart Gerald Paschinger, bedrijfsleider van de Hochficht Bergbahnen in Oberösterreich in de krant Passauer Neue Presse.