MITROVICA - NAVO-militairen zijn in de nacht van woensdag op donderdag slaags geraakt met honderden Serviërs in het noorden van Kosovo.

Die probeerden te verhinderen dat de NAVO wegversperringen verwijderde die zij afgelopen zomer hadden opgeworpen in hun strijd tegen de etnisch-Albanese machthebbers, zo meldden ooggetuigen.

De NAVO-militairen zetten traangas in om zich de woedende menigte, die onder meer met stenen gooide, van het lijf te houden. Er zijn vooralsnog geen meldingen van slachtoffers.

Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië. De Serviërs in het gebied verzetten zich daartegen, vooral in het noorden, waar zij in de meerderheid zijn.

Grensposten

Afgelopen zomer kwam het tot geweld toen de autoriteiten een aantal omstreden grensposten onder controle probeerden te krijgen. De NAVO probeert sindsdien de rust te herstellen, maar komt zelf af en toe ook onder vuur te liggen.

Deze week hebben Servië en Kosovo gesprekken gevoerd in Brussel. Die zouden positief zijn verlopen maar hebben nog geen doorbraak opgeleverd.