BRUSSEL - De Belgische koning Albert heeft formateur Elio di Rupo gevraagd door te gaan met zijn pogingen een regering te vormen.

Dat heeft het koninklijk paleis woensdag bekendgemaakt. De Waalse socialist heeft een korte bedenktijd aan de vorst gevraagd.

Hij wil de mogelijkheid nagaan een akkoord te bereiken dat aanvaardbaar is voor de zes onderhandelende partijen.

Koning Albert heeft er bij de zes partijen op aangedrongen de nodige extra inspanningen te leveren om de begrotings- en sociaaleconomische onderhandelingen af te ronden en om zo snel mogelijk een regering te vormen.

Ontslag

Di Rupo trok maandag de stekker uit de formatie omdat het overleg over de begroting voor volgend jaar was vastgelopen.

Hij bood de koning zijn ontslag aan. Hij was woedend over de opstelling van de liberalen, die minder belastingen en meer hervormingen en besparingen eisten.

Maar Di Rupo ging tijdens zijn formatiepoging, die in mei begon, al eerder naar de koning. Ook bood hij al eens zijn ontslag aan. Daarna slaagde hij er steeds in compromissen af te dwingen.

Kopstukken

De koning ontving dinsdag en woensdag de kopstukken van de zes partijen die onderhandelen over een nieuwe regering. De voorzitters van de twee liberale partijen waren als laatsten aan de beurt.

De liberale Vlaamse Open Vld benadrukte de afgelopen dagen verder te willen met de formatie. Maar de partij hamert op de Europese criteria waaraan de begroting moet voldoen, zoals een hogere pensioenleeftijd en lagere uitkeringen.

Enige haast is geboden, want België ligt onder vuur van de financiële markten. Ook verlangt de Europese Unie dat er midden december een begroting is.